Babeczki biszkoptowe z jagodami goji

  • on 30 kwietnia 2021

Babeczki biszkoptowe z jagodami goji

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450,

0,5 szklanki mąki pszennej typ 650,

3 jajka,

1 szklanka cukru,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3/4 szklanki oleju,

3/4 szklanki mleka ( szklanka – kubek arcoroc ),

8 łyżek jagody goja suszonych,

kilka kropel aromatu rumowego.

Babeczki biszkoptowe z jagodami goji

Przygotowanie

Do miski wbić jajka dodać cukier i zmiksować na pulchną masę tak zwany kogel – mogel.

Następnie dodać obie mąki, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat i również wszystko zmiksować do połączenia się wszystkich składników.

Gdy ciasto jest już zmiksowane jagody goi zalać wrzątkiem na parę sekund, następnie odsączyć z wody i dodać do ciasta. Z jagodami już nie miksować a wymieszać dokładnie łyżką aby jagody połączyły się z ciastem.

Blaszkę do babeczek wypełnić foremkami papierowymi nakładać po 1 – 1,5 łyżki gotowego ciasta i wstawić do wcześniej nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 20 minut do ładnego zarumienienia.

Upieczone i lekko przestudzone babeczki wyciągnąć z foremek papierowych, studzić na ręczniku papierowym. Można obsypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

Babeczki wyszły tak piękne i pyszne że żal było ich jeść ale już prawie nie ma tak rodzinie posmakowały. Wyśmienicie nadają się na przyjęcie jak i do kawy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..