Bagietki na maślance z makiem

  • on 30 kwietnia 2021

Bagietki na maślance z makiem

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 450 2 szklanki

drożdże świeże 30 g

maślanka 2/3 szklanki

woda ciepła 5 łyżek

cukier brązowy 1 łyżeczka

sól morska 1 1/4 łyżeczki

masło 1 łyżka

mak 2 łyżki

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

mak 1-2 łyżki

Bagietki na maślance z makiem

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać ciepłą wodę i kilka łyżek mąki, wymieszać i pozostawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podojenia objętości.

Dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podojenia objętości. Uformować bagietki, przenieść na blachę i pozostawić do napuszenia. Potem wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać obficie makiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: Chlebek z garnka na maslance

Polecane przepisy: ciasto na maślance z budyniem

Polecane przepisy: ucierana babka na maslance z kokosem

Polecane przepisy: bagietki z makiem

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..