Biała lazania

  • on 30 kwietnia 2021

Biała lazania

Składniki

makaron lazania 25 dag

Por

ryba wędzona 25 dag u mnie pstrąg

Masło 1 łycha

mąka 2 łyżki

mleko 1 szkl

mozzarella kulka

parmezan 4 łyzki startego

Kapary 2 łyżki

sól i pieprz

Gałka muszkatołowa opcjonalnie

Biała lazania

Przygotowanie

Zostało mi sporo wędzonej ryby, do lazanii jest idealna.
Na maśle/ oliwie zeszkliłam pokrojonego w kostkę pora.
Dodałam mąkę, wymieszałam i zaczęłam powoli wlewać mleko. Beszamel prawie zrobiony. Dodałam jeszcze pokrojona kulkę mozzarelli i doprawiłam pieprzem. Dodałam kawałki obranej ryby.

Naczynie wysmarowałam oliwą i zaczęłam warstwami układać makaron i sos.
Makaron podgotowywałam na patelni w wodzie.
Każdą warstwę sosu posypywałam kaparami i parmezanem.
Ostatnia warstwa powinna być beszamelowa.
Zapiekałam 50 minut w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów makaronu.

Warto ją zrobić na kwadrans przed obiadem, aby się lekko zestaliła.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..