Blinki ziemniaczano- razowe na drożdżach

  • on 30 kwietnia 2021

Blinki ziemniaczano- razowe na drożdżach

Składniki

Ziemniaki 10 szt

maka razowa 1 szklanka

Drożdże 5 dag

woda ciepła 1 szklanka

mąka pszenna 1 łyżka

sól do smaku

śmietana gęsta 1 kubek

masło klarowane do smażenia

Blinki ziemniaczano- razowe na drożdżach

Przygotowanie

Wykonanie:
Drożdże utrzeć w letniej wodzie, wymieszać z 1 łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki obrać, zetrzeć wymieszać z mąką razową, posolić do smaku, połączyć z rozczynem i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć blinki z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną.

Polecane przepisy: domowy chleb pełnoziarnisty na drożdżach instant

Polecane przepisy: chleb razowy własnej roboty na drożdżach

Polecane przepisy: blinki ziemniaczane

Polecane przepisy: dietetyczne ciasto na pierogi razowe

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..