Bułeczki pszenne, śniadaniowe.

  • on 30 kwietnia 2021

Bułeczki pszenne, śniadaniowe.

Składniki

mąka pszenna – typ 550 50 dag

mleko 125 ml pół szklanki

woda 125 ml pół szklanki

drożdże świeże 20 g

masło 40 g lub 5 łyżek oleju

sól 1 płaska łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

mąka do podsypania

Bułeczki pszenne, śniadaniowe.

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką).

Każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą.

Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Polecane przepisy: pszenne bułeczki ewy wachowicz

Polecane przepisy: Bułki pszenne

Polecane przepisy: domowe bułeczki pszenne z kg mąki na proszku do pieczenia

Polecane przepisy: bułeczki śniadaniowe

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..