Bułeczki razowe, przecinane

  • on 30 kwietnia 2021

Bułeczki razowe, przecinane

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 650 2 szklanki

mąka razowa 2 szklanki

woda ciepła 1 1/2 szklanki

drożdże świeże 25 g

sól 2 łyżeczki

oliwa z oliwek 4 łyżki

słonecznik łuskany 3 łyżki

siemię lniane 2 łyżki

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

Bułeczki razowe, przecinane

Przygotowanie

W połowie ciepłej wody rozpuścić drożdże. Do dużej miski wsypać obie mąki i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól, resztę wody i oliwę, wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Uformować kształt bułeczek, u mnie owalne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć nożem. Pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.

Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: razowe bułeczki

Polecane przepisy: podaj na buleczki razowe ewy wachowicz

Polecane przepisy: dietetyczne bułeczki przenne razowe kalorie

Polecane przepisy: bułki razowe

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..