Buraki z cukinią na zimę do słoików

  • on 30 kwietnia 2021

Buraki z cukinią na zimę do słoików

Składniki

2 kg buraków,

1 kg cukini (już obranej),

pół szklanki cukru,

pół szklanki octu,

1 łyżka soli.

Buraki z cukinią na zimę do słoików

Przygotowanie

Buraki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.Wlewamy wodę tyle aby zakryć buraki.

Gotujemy do miękkości. Jeżeli buraki mamy małe możemy już po 30 minutach sprawdzać czy są miękkie.

Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Obraną cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.

Do buraków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do litrowych słoików.

Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Przechowujemy w zimnym miejscu.

Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..