Cebularze

  • on 30 kwietnia 2021

Cebularze

Składniki

25 g drożdży

½ szklanki ciepłego mleka

2 łyżki mąki pszennej do rozczyny

1 łyżeczka cukru

150 g mąki żytniej

150 g makie pszennej

½ szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki soli

4 cebule

1 łyżeczka tymianku

4 łyżki oleju

1 jajko

Cebularze

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier
Całość dokładnie wymieszać ( tak aby nie było grudek), przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut

Na stolnicę przesiać mąkę żytnia i razową, dodać 2 łyżeczki soli, rozczyn drożdżowy i ciepła wodę, całość wyrabiać minimum 10 minut aż ciasto będzie elastyczne, jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i przykleja się do dłoni to dodać więcej mąki pszennej
Gdy ciasto będzie wyrobione przełożyć je do misy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce

Cebule pokroić na talarki, na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na jasny złoty kolor ( cebulka nie może być spalona), dodać tymianek i szczyptę soli do smaku i odstawić cebulkę do wystygnięcia

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 10 kuleczek i formować okrągłe placuszki na szerokość około 10 cm i grubość około 1 cm
Placuszki wyłożyć na blaszki wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut

Po 15 minutach cebularze posmarować rozbełtanym jajkiem i położyć na nie smażoną cebulkę z tymiankiem
Piekarnik rozgrzać na 200 stopni góra dół lub funkcja pizza i piec placuszki około 15 minut, aż cebularze będą wyrośnięte i o złotym kolorze
Cebularze można podawać na ciepło lub na zimno

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..