Chleb pszenny z makiem

  • on 30 kwietnia 2021

Chleb pszenny z makiem

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 450 650 g

drożdże świeże 30 g

mleko 375 g

miód 1 łyżeczka

jajo 1 szt

mak 40 g

sól morska 2 łyżeczki

masło 50 g

Na wierzch :

mleko 1-2 łyżki

Chleb pszenny z makiem

Przygotowanie

Drożdże połączyć z miodem. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka. pozostawić na ok. 40 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Chlebek piec w temp. 230 stopni przez ok. 15-20 min, potem w 200 stopniach przez ok. 20-30 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: chleb orkiszowy z automatu mąka melvit

Polecane przepisy: chleb mąka ziemniaczana

Polecane przepisy: chleb maka 1050

Polecane przepisy: chleb mąka typ 750

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..