Chleb z orzechami

  • on 30 kwietnia 2021

Chleb z orzechami

Składniki

mąka pszenna typ 650 300 g

mąka pszenna pełnoziarnista 200 g

woda letnia 2 szklanki

drożdże świeże 50 g

cukier drobny 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

otręby pszenne 8 łyżek

orzechy włoskie 150 g

Chleb z orzechami

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek letniej wody i kilka łyżek mąki pszennej, wymieszać i pozostawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąk, otręby, sól, wodę i wymieszać. Na końcu wsypać pokrojone orzechy włoskie, wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.

Wyrośnięte przełożyć do wysmarowanej keksówki i odczekać jeszcze kwadrans. Potem włożyć do piekarnika. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 15 min., potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: chleb z automatu z orzechami laskowymi

Polecane przepisy: chleb z maki gryczanej z orzechami bez drozdzy

Polecane przepisy: chleb z orzechami thermomix

Polecane przepisy: chleb ciemny z melasa

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..