Chleb z pestkami dyni

  • on 30 kwietnia 2021

Chleb z pestkami dyni

Składniki

mąka graham 100 g

maka pszenna typ 650 200 g

mąka żytnia typ 720 200 g

sól 1 1/2 łyżeczki

drożdże świeże 15 g

woda ciepła 350-400 ml

cukier 1 łyżeczka

pestki dyni 3-4 łyżki

Chleb z pestkami dyni

Przygotowanie

Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 2-3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans. W misce wymieszać ze sobą wszystkie trzy mąki. Do zaczynu wsypać sól, mąki, dolać resztę ciepłej wody i wymieszać ze sobą. Na końcu dodać pestki dyni i wyrobić ciasto drożdżowe.

Gotowe przykryć ściereczką i odstawić na ok. 65-70 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i odczekać jeszcze pół godziny. Następnie posmarować wodą i posypać pestkami z wierzchu. Piec w temp. 190 stopni ok. 45-55 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: chleb z dynia

Polecane przepisy: chleb z dynią z automatu

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..