Chrupiące ogórki konserwowe, jak u mamy

  • on 30 kwietnia 2021

Chrupiące ogórki konserwowe, jak u mamy

Składniki

ogórki gruntowe (ilość dowolna)

gorczyca

pieprz czarny ziarnisty

ziele angielskie

czosnek

koper

korzeń chrzanu

marchewka

cukier

sól

ocet spirytusowy 10%

woda

Chrupiące ogórki konserwowe, jak u mamy

Przygotowanie

Ogórki myjemy. Mogą się też pomoczyć trochę w zimnej wodzie. Obieramy marchewkę i kroimy w półplasterki. Później tyle ząbków czosnku ile będzie słoików i każdy dzielimy na cztery. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze słupki. Ilościowo powinno być go trochę więcej niż czosnku.

Do słoików wkładamy bardzo ciasno ogórki. Następnie do każdego słoika wsypujemy po odrobinie przypraw: szczyptę gorczycy (tu ostrożnie, bo jak przesadzimy to ogórki mogą być gorzkie), 4-5 ziarenek pieprzu, 2-3 kulki ziela angielskiego, kilka kawałków marchewki, ząbek czosnku (ten podzielony na cztery), kilka słupków chrzanu i baldach kopru.

Kolejnym krokiem jest dodanie do każdego słoika (o standardowej wielkości 0,9 litra) 1 łyżeczki od herbaty cukru i ¾ łyżeczki soli. Jeśli mamy mniejsze lub większe słoiki, to nieznacznie korygujemy ilość soli i cukru.

Robimy zalewę w proporcjach 1 szklanka octu na 3 szklanki wody. Oczywiście robimy jej tyle, żeby starczyło na wszystkie słoiki. Zagotowujemy. Gorącą zalewamy ogórki. Zakręcamy. Pasteryzujemy.
Od momentu zagotowania wody nie dłużej niż 4 – 5 minut!!!

Po wyjęciu z garnka stawiamy do góry dnem i zostawiamy na kilka godzin. Powinny “zassać” nakrętkę. Ju niedługo będą idealne do spożycia.

Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..