Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

  • on 30 kwietnia 2021

Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

Składniki

tarteletki: 170 g mąki pszennej typ 500

80 g masła zimnego

2 żółtka

1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka czubricy czerwonej

sól, pieprz

1/2 łyżeczki oregano

nadzienie: 1 jajko

1 białko

300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany

sól, pieprz

1 łyżka chrzanu tartego

1 cebula

masło klarowane

szczypior

rzeżucha

6 jajek przepiórczych

8 plastrów szynki pieczonej

Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

Przygotowanie

Przepis na cztery sztuki
Do miski wsypuję mąke, dodaję, żółtka, masło, sól, pieprz, czubricę, wodę, oregano, składniki kroję nożem. Zagniatam krótko rękoma i wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Formy na tarteletki dokładnie smaruję masłem. Ciasto dzielę na cztery części i wałkuję każdą z nich. Przekładam do foremki dokładnie dociskam palcami, nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut. Zostawiam do przestygnięcia.

Farsz:
Do miseczki przekładam jogurt, dodaję chrzan, jajko, białko, sól, pieprz. Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle. Przestudzoną dodaję do jogurtu i wszystko mieszam. Jajka przepiórcze gotuję dwie minuty. Na spód każdej tarteletki wykładam po łyżce farszu. Układam po dwa plastry szynki tak żeby wychodziły powyżej ścianki tarteletek. Wylewam resztę farszu, posypuję pokrojonym szczypiorem, układam połówki obranych jaj. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól na 30 minut. Przed podaniem dekoruję rzeżuchą i szczypiorem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..