Chutney z pigwą

  • on 30 kwietnia 2021

Chutney z pigwą

Składniki

Pigwa – 800g (po obraniu i wydrążeniu)

Cebula czerwona – 1 bardzo duża

Papryczka ostra – 1 szt (u mnie habanero, może być chilli lub jalapeno)

Cukier – 170g

Ocet (u mnie jabłkowy) – 2 łyżki

Wino białe – 100ml

Olej – 1 łyżka

Sos sojowy – 1 łyżka

Przyprawy:

Pieprz ziołowy i mielony

Papryka wędzona

Cynamon

Chutney z pigwą

Przygotowanie

Pigwę obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w kostkę. W garnku zalewamy pigwę wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż zupełnie rozpadnie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy pigwa będzie miękka gnieciemy ją tłuczkiem do ziemniaków.

Osobno na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy do pigwy.

Teraz dodajemy cukier, sos sojowy, ocet, wino i przyprawy. Ja dawałam po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i cynamonu, ale najlepiej spróbować, czy taki smak wam odpowiada. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Gorący sos wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..