Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe bez cukru i bez mąki

  • on 30 kwietnia 2021

Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe bez cukru i bez mąki

Składniki

2 dojrzałe banany (ok. 200 g)

2 małe jabłka (ok. 180 g)

2 małe marchewki (ok. 120 g)

150 g płatków owsianych

80 g rodzynek lub żurawiny

2-3 łyżki syropu klonowego

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)

1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe bez cukru i bez mąki

Przygotowanie

Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra dól). Wylozyc blaszke papierem do pieczenia.
Banany zmiazdyc widelcem. Umyte i obrane jablka i marchewki zetrzec na tarce o srednich oczkach, dodac do bananów. Do owoców dodac platki owsiane, rodzynki, syrop klonowy i cynamon, nastepnie maslo orzechowe i olej kokosowy i dobrze wymieszac wszystkie skladniki drewnianą lyzka lub szpachelka. Jeśli maslo orzechowe i olej kokosowy sa bardzo twarde, podgrzac je lekko przed dodaniem, aby skladniki dobrze się zlaczyly, alternatywnie mozna zastosowac miekkie maslo.
Rozlozyc ciasto lyzka na przygotowanej blasze do pieczenia. Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku (200° C) na srodkowej szynie przez ok. 30 minut do uzyskania zlotego koloru.

Ciasteczka ostudzic na ruszcie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..