Ciastka z maszynki

  • on 30 kwietnia 2021

Ciastka z maszynki

Składniki

Składniki: ( porcja na 80 sztuk, szklanka 250 ml)

Mąka pszenna 500 g

Masło 100 g

Cukier puder szklanka

Śmietana 18% 2 łyżki

Żółtka 4

Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Soda oczyszczona na czubek łyżeczki

Smalec 2 łyżki

Ciastka z maszynki

Przygotowanie

Ciasto możecie przygotować w robocie kuchennym lub ręcznie. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, smalec, sodę oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastycznie i ładnie odchodzić od rąk w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Ciasto przełożyć do maszynki z końcówka do ciastek. Wycinać bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Piec na złoty kolor. Gotowe możecie dodatkowo polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..