Ciasto piernikowe z serem:

  • on 30 kwietnia 2021

Ciasto piernikowe z serem:

Składniki

2,5 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki drobnego cukru

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

300 g powideł śliwkowych

4 duże jajka

1 łyżeczka przyprawy do piernika

16 g cukru wanilinowego

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku

Masa serowa:

1 kg sera

3/4 szklanki cukru

250 g masła

6 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto piernikowe z serem:

Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Wciąż miksując, dodawać stopniowo olej i resztę składników.
Wylać na blachę o wymiarach :35/25 cm.
Żółtka utrzeć z cukrem na “puch”.Stopniowo dodawać zmielony ser, mąkę i roztopione , letnie masło.Na końcu wmieszać ubitą pianę.
Wylać na surowe ciasto piernikowe. Piec około godziny w 180 stopniach.
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do ostygnięcia.
Zimne oblać dowolną polewą i udekorować.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..