cytrynówka z miodem na spirytusie

  • on 30 kwietnia 2021

cytrynówka z miodem na spirytusie

Składniki

0,5 litra spirytusu

1 szkl soku z cytryn

0,5 szklanki miodu

0,5-0,75 l wody

1/2 szkl cukru

cytrynówka z miodem na spirytusie

Przygotowanie

Cytryny porządnie szorujemy; z 3-4 cytryn odkrawamy byle jak skórkę ale samą żółtą część. Wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka godzin.

Z cytryn wyciskamy sok tak żeby była szklanka (250ml) W garnku umieszczamy sok wraz z miąższem z cytryn, cukier, miód i wodę. Mieszankę podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru; studzimy. Wodę z miąszem cytrynowym przecedzamy dwa razy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Przecedzamy również spirytus ze skórkami cytrynowymi.

Do wody z cytryną i miodem powoli wlewamy spirytus. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.
Cytrynówkę odstawiamy na kilka dni aby się przegryzła.

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..