Czosnek w oleju (do słoika)

  • on 30 kwietnia 2021

Czosnek w oleju (do słoika)

Składniki

czosnek 10 pałek

suszony rozmaryn 1/2 łyżeczki

świeży tymianek 3 gałązki

sól wielicka gruboziarnista 3 łyżki

olej wielkopolski 500 ml

Czosnek w oleju (do słoika)

Przygotowanie

Czosnek obieramy z łusek, wrzucamy do rondelka. Dodajemy tymianek, rozmaryn, sól. Całość zalewamy olejem (powinien przykryć wszystkie składniki). Czosnek doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie czosnek przekładamy do słoiczków, zalewamy gorącym olejem.
Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, słoiki zakręcamy. Następnie układamy na drewnianej desce, odwrócone do góry dnem, pozostawiamy do wystudzenia.

Uwaga 1: Jeżeli zostanie Wam trochę oleju to możecie go zlać do butelki i używać do przygotowania różnego rodzaju dań. Olej jest bardzo aromatyczny i żal z niego nie skorzystać.

Uwaga 2: Na dnie rondelka na pewno zostanie część soli, która nie uległa rozpuszczeniu. Nie stresujemy się, tak ma być.

Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..