Dietetyczna pasta twarogowa paprykowo – pomidorowa

  • on 30 kwietnia 2021

Dietetyczna pasta twarogowa paprykowo – pomidorowa

Składniki

twaróg półtłusty – kostka 200g

cebula czerwona – 1/2 szt. średniej wielkości

koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

suszone pomidory – 4 szt. około 40g

zielona papryka chili – 1 szt.

czerwona papryka chili – 1 szt.

papryka żółta- 1/2 szt.

sól i pieprz – do smaku

świeża bazylia – kilka listków

Dietetyczna pasta twarogowa paprykowo – pomidorowa

Przygotowanie

Przed rozpoczęciem krojenia umyj dokładnie papryki oraz wyjmij do odsaczenia z zalewy suszone pomidory. W moim przypadku były to pomidory z własnej “plantacji”.

Twaróg umieść w szklanej miseczce i rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

A teraz zabieramy sie za krojenie. Uważaj by sie nie skaleczyć.
Cebula – oczyść cebulę z łupiny, odkrój oba końce a część właściwą posiekaj w drobna kostkę.
Papryka żółta – usuń gniazdo nasienne wraz z ogonkiem i jasną “watową” częśćią oraz posiekaj w pół centymetrową kostkę.
Papryka chili – odkrój ogonek, delikatnie przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. To samo zrób dla drugiej papryczki.
Pomidory suszone – gdy będą odsączone, drobno je posiekaj.
Jesli masz, możesz posiekać jeszcze kilka listków świeżej bazylii które zawieraja olejek eteryczny nadajacy paście ziołowe akcenty.

Do wcześniej przygotowanego twarogu wymieszanego z koncentratem dodaj posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. W mojej opinii nie ma potrzeby doprawiania solą, ale to kwestia smaku. Pamietaj by jednak nie przesadzać bo sól zatrzymuje wodę w organizmie ajej nadużywanie może wpływać na nadciśnienie tętnicze.

Jak podawać? Według uznania. To jednak co mogę zaproponować to widoczna na zdjęciu propozycja podania:
– bardziej fit na waflu ryżowym z nasionami Chia
– mniej fit ale nadal, z ciemnym pieczywem.
W obu wariantach na pieczywo posmarowane pastą trafiły jeszcze wyhodowane przeze mnie kiełki (mieszanka lucerny i rzodkiewki) oraz bazylia. Całości dopełniły plasterki świeżego ogórka oraz kawałki żółtej papryki. Palce lizać 🙂
Smacznego

Polecane przepisy: dietetyczne pasty twarogowe

Polecane przepisy: pasta paprykowo czosnkowa

Polecane przepisy: dietetyczna kruszonka

Polecane przepisy: Dietetyczna pasta twarogowa paprykowo pomidorowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..