Domowy pasztet – nie tylko na Wielkanoc

  • on 30 kwietnia 2021

Domowy pasztet – nie tylko na Wielkanoc

Składniki

30 dkg wołowiny

30 dkg wieprzowiny

30 dkg cielęciny

1 większe udko z kurczaka

30 dkg chudego boczku

1/2 kg wątróbki drobiowej

2 cebule

2 marchewki

liść laurowy, ziele angielskie

3 jajka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 czerstwa bułka

Domowy pasztet – nie tylko na Wielkanoc

Przygotowanie

Wykonanie:
Mięso namoczyć na całą noc (oprócz wątróbki). W międzyczasie zmienić wodę (ja zmieniłam ją trzykrotnie). Osuszyć je i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Warzywa obrać, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić, dorzucić do mięsa. Wszystko zalać zimną wodą (ok. 1 cm ponad mięsem). Gotować 3 godziny. 15 minut przed końcem dodać wątróbkę. Odstawić do ostygnięcia, po 20 minutach dołożyć czerstwą bułkę.

Wszystko zmielić na maszynce o małych oczkach. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek, połączyć składniki. Przełożyć do foremek. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!!!

Polecane przepisy: pasztet domowy

Polecane przepisy: czy można przyprawiony nie upieczony pasztet zamrozić

Polecane przepisy: Domowy pasztet – nie tylko na Wielkanoc

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..