Drobiowy pasztet w cieście

  • on 30 kwietnia 2021

Drobiowy pasztet w cieście

Składniki

CIASTO

500 g mąki

1 łyżeczka soli

200 g masła

5 żółtek wymieszanych z 125 ml zimnej wody

NADZIENIE

1,2 kg udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry)

100 g słoniny drobno pokrojonej

1 łyżeczka tymianku

100 ml słodkiego wina (albo 50 ml brandy)

300 ml śmietany kremówki

2 małe jajka

2 żółtka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki miodu

500 g piersi z kurczaka

120 g masła

2 łyżki sproszkowanych grzybów suszonych ( najlepiej borowiki)

2 cebule drobno posiekane

2 łyżki oleju

400 g kurzej wątróbki

sól i pieprz do smaku

Drobiowy pasztet w cieście

Przygotowanie

Pierwszego dnia:
Przygotować ciasto- mąkę wysypać na stolnicę,dodać sól i umieścić w niej masło pokrojone w kostkę. Palcami wyrobić na kruszonkę.
Dodać żółtka z wodą i za pomocą rąk wyrobić na ciasto.
Przełożyć do lodówki.
Pokroić udka kurczaka na małe kawałki, umieścić w misce razem ze słoniną, winem i tymiankiem – wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia: wyjąć ciasto z lodówki (na godzinę przed użyciem).
Zmielić mięso i słoninę w maszynce z grubym sitkiem. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, jajka i żółtka, sól, pieprz i miód – wymieszać.
Piersi kurczaka pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać 1/4 masła i zeszklić cebulę – przełożyć na talerz.
Dodać kolejne 1/4 masła i obsmażyć na nim mięso na rumiano ( przez ok minutę z każdej strony).
Przełożyć na talerz i posypać grzybami.
Na patelni rozgrzać kolejne 1/4 masła i obsmażyć wątróbkę ( krótko ok 20 sec z każdej strony). Przełożyć na talerz i doprawić solą i pieprzem.

Formę do pasztetów nasmarować resztą masła.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasta na prostokąt o wielkości formy ( tak żeby z jednej strony był naddatek do zawinięcia ciasta na wierzchu) i umieścić w formie dociskając do brzegów.
Ciasto wyłożyć cebulą – rozsmarować ją na bokach i na spodzie a następnie w ten sam sposób rozsmarować nadzienie mięsne tak żeby powstała ok 2 cm warstwa.
NA nadzieniu rozłożyć połowę wątróbki i połowę kurczaka, przykryć kolejną warstwą nadzienia, na to pozostałą wątróbkę i kurczaka i na wierzch pozostałe nadzienie.
Przykryć wierzch wystającym ciastem i skleić brzegi.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić pasztet do piekarnika i piec 20 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 50 minut.
20 minut przed końcem zdjąć folię.
Przestudzić przed wyjęciem z formy. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony np. z żurawiną.

Polecane przepisy: Drobiowy pasztet w cieście

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..