Faworki drożdżowe

  • on 30 kwietnia 2021

Faworki drożdżowe

Składniki

Mąka pszenna 250 g

Mleko 1/2 szklanki (letnie)

Cukier łyżka

Masło 50 g

Drożdże świeże 25 g

Jajko 1

Spirytus/wódka/ocet łyżka

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

Faworki drożdżowe

Przygotowanie

Przygotować rozczyn. Do miski rozkruszyć drożdże, wlać letnie mleko oraz cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, łyżkę wódki, przestudzone masło oraz mąkę. Ciasto wyrobić do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. (w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.).
Wyrobione ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość ok 3 mm. Pociąć na długie pasy wzdłuż całego ciasta, a następnie na mniejsze prostokąty. Na każdym kawałku zrobić nacięcie nożem. jeden bok ciasta przeplatamy przez środek ciasta. Patrz film poniżej.
Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe wyłożyć na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..