Gotowana babka marmurkowa (czekoladowo – kawowa)

  • on 30 kwietnia 2021

Gotowana babka marmurkowa (czekoladowo – kawowa)

Składniki

5 jaj

250g masła lub margaryny

1szkl. cukru

1szkl. mąki pszennej tortowej

1szkl. budyni waniliowych bez cukru (proszku)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki kakao naturalnego

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej typu crema

20g białej czekolady

kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast

szczypta soli

Polewa:

100g mlecznej czekolady

3 łyżki śmietany 30%

Gotowana babka marmurkowa (czekoladowo – kawowa)

Przygotowanie

Wszystkie składniki na babkę, które normalnie trzymam w lodówce, wyjęłam aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło/margarynę wrzuciłam do miski miksera. Dosypałam cukier i ucierałam mikserem na najwyższych obrotach aż uzyskałam puszysty krem. Następnie nie przerywając ucierania dodawałam po jednym żółtku. Mąkę pszenną tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę składników sypkich powoli dodałam do utartej masy jajeczno – maślanej. Następnie do ciasta wmieszałam delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Powstałe ciasto podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej części ciasta dodałam startą na drobne wiórki białą czekoladę i aromat śmietankowy i wymieszałam. Do drugiej części ciasta dodałam kakao i kawę rozpuszczalną i również wymieszałam. Silikonową foremkę do babki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do formy nakładałam na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciemnego aż do wyczerpania obydwu. Formę nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam, ustawiłam na gazie i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień i na małym gazie gotowałam babkę ok. 80 minut. Po ugotowaniu formę od razu wyjęłam i zdjęłam folię. Babkę pozostawiłam w formie do wystudzenia a następnie wyłożyłam na talerz. Czekoladę mleczną połamałam na kawałki i zalałam ją podgrzaną śmietaną. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Polewą polałam babkę. Ciasto wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..