Gotowane ciasto migdałowe

  • on 30 kwietnia 2021

Gotowane ciasto migdałowe

Składniki

5 jajek

250g masła lub margaryny

1/4szkl. śmietany 30%

1szkl. mąki tortowej

1szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżka gorzkiego kakao

1 łyżka mielonych migdałów

3/4szkl. cukru kryształu

32g cukru waniliowego

32g cukru migdałowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100g mlecznej czekolady

kilka kropel olejku migdałowego do ciast

szczypta soli

łyżka rodzynek

Polewa:

2 płaskie łyżki masła lub margaryny

2 łyżki mleka

1 czubata łyżka kakao naturalnego

1 czubata łyżka cukru pudru

0,5 łyżeczki zelatyny

Gotowane ciasto migdałowe

Przygotowanie

Margarynę, śmietanę i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki aby ogrzać je do temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, masło/margarynę, śmietanę i wszystkie rodzaje cukru umieściłam w misce miksera i miksowałam na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż uzyskałam jednolitą, jasną i puszystą masę. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i mielonymi migdałami. Mieszankę składników sypkich dodawałam powoli do masy jajeczno – maślanej,miksując mikserem na najmniejszych obrotach. Gdy ciasto było dobrze połączone wyłączyłam mikser i już za pomocą łyżki wmieszałam do ciasta pianę z białek. Czekoladę mleczną pokroiłam nożem na wiórki i wsypałam do ciasta. Dodałam jeszcze rodzynki i olejek migdałowy i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Formę o średnicy ok. 25cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto. Formę szczelnie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i gotowałam ciasto 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu formę wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia a następnie wyłożyłam na talerz obracając blachę do góry dnem. Do rondelka włożyłam masło, kakao, cukier puder i mleko. Mieszając cały czas odgrzewałam składniki aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Rondelek zestawiłam z ognia i polewę wymieszałam z żelatyną. Gorącą polewą olałam ciasto i wstawiłam je do lodówki, aby polewa stężała.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..