Jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika

  • on 30 kwietnia 2021

Jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika

Składniki

10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek

1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag)

ok. 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych

1 czerwona cebula, drobno posiekana

3 łyżki tartego chrzanu

3 łyżki gęstej śmietany

kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę

sól i pieprz do smaku

zielenina do dekoracji

sos do jajek:

1 szklanka majonezu

1/2 szklanki gęstej śmietany

żółtka 10 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki keczupu (ew.)

2 łyżki musztardy

sól, pieprz do smaku

kilka kropel soku z cytryny

1-2 łyżki posiekanego koperku

Jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika

Przygotowanie

Ugotowane i obrane jajka przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka, które odkładamy do miseczki na przygotowanie sosu do jajek. Białka układamy na deseczce.

Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok całkowicie wyparuje – odstawiamy do wychłodzenia.

Pasztet rozcieramy ze śmietaną i chrzanem na jednolitą masę, dodajemy pieczarki z cebulą oraz czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy.
Gotowym farszem napełniamy połówki białek (“z czubkiem”), układamy na półmisku udekorowanym zieleniną.

Przygotowujemy sos:
majonez mieszamy ze śmietaną, keczupem (ew.), posiekanym koperkiem, musztardą i roztartymi żółtkami, doprawiamy do smaku i polewamy nim jajka.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..