Juszka

  • on 30 kwietnia 2021

Juszka

Składniki

4 marchewki

2 pietruszki

1 mały seler korzeniowy

2 cebule

500 g ziemniaków

natka pietruszki

lubczyk

200 g kaszy jęczmiennej

4 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól, pieprz

Juszka

Przygotowanie

Z obranych jarzyn robimy wywar. Zalewamy zimną wodą (2,5 l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i solimy do smaku (tak na oko z 1 łyżeczkę).
Cebule obieramy, opalamy i dodajemy do wywaru.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę, a sam wywar przecedzamy.
Następnie dodajemy do niego (wywaru warzywnego) kaszę, gotujemy maksymalnie do 10 min (można krócej), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (1×1 cm), gotujemy do ich miękkości.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekanymi natkami.

Polecane przepisy: Juszka

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..