Kaszanka biała z trzech kasz.

  • on 30 kwietnia 2021

Kaszanka biała z trzech kasz.

Składniki

kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (250 ml)

kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (250 ml)

kasza gryczana 1 szklanka (250 ml)

wieprzowa golonka tylna

wywar z gotowania 6 szklanek (szklanka 250 ml)

jelita wieprzowe proste fi – 55-60 mm

Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka

pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka

papryka ostra mielona 2 łyżeczki

majeranek 2-3 łyżki

sól do smaku (ja dałam 1 płaską łyżkę)

Kaszanka biała z trzech kasz.

Przygotowanie

Wymytą, oczyszczoną golonkę gotujemy 1 godzinę, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Mięso ze skórą kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania. W między czasie płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy.

Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita.

Parzymy 30 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju.

Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone.

Smacznego!!!

Polecane przepisy: kaszanka z grilla elektrycznego

Polecane przepisy: Kaszanka biała z trzech kasz.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..