Keczup

  • on 30 kwietnia 2021

Keczup

Składniki

2 słoiczki (190 g) koncentratu pomidorowego

1 spory listek laurowy

ok. 1 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 5-6 ziarenek

po ok. 1 łyżeczce: soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, kurkumy, kozieradki

9 tabletek słodzika

woda

spora szczypta ostrej papryki

Keczup

Przygotowanie

Do małego garnka wlać trochę wody, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Parę minut pogotować, by przyprawy oddały swój aromat.
Następnie dodać koncentraty pomidorowe i tyle wody co mieści się w słoiczku po koncentracie. Można dodać więcej wody wg uznania i wg gęstości używanego koncentratu. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i tabletki słodzika (oczywiście kwestia gustu, więc można dodać cukier). Ma małym ogniu, najlepiej pod przykryciem ( lubi pryskać), pogotować jeszcze parę minut. Pozostawić do ostygnięcia.
W razie potrzeby można jeszcze doprawić wg gustu.
Życzę smacznego.

Polecane przepisy: keczup wedlug magdy gessler

Polecane przepisy: keczup

Polecane przepisy: keczup z cukini

Polecane przepisy: domowy keczup z thermomixa

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..