Kluski kładzione

  • on 30 kwietnia 2021

Kluski kładzione

Składniki

Serek homogenizowany waniliowy 600 g

Mąka pszenna 3 szklanki

Jajko 2 szt.

Budyń waniliowy w proszku 1 łyżka

Sól

Kluski kładzione

Przygotowanie

Serek wymieszać z budyniem i jajkami.

Dodać mąkę i 1/4 łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać.

Około 3 litry wody z dodatkiem soli doprowadzić do wrzenia.

Łyżkę zanurzyć w gotującej się wodzie, nabrać około 1/4 łyżki przygotowanego ciasta, włożyć do wrzątku i zsunąć kluskę z łyżki. W ten sposób umieścić w garnku z gotującą się wodą kluski z połowy ciasta.

Garnek przykryć i czekać, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Zmniejszyć wówczas moc płyty grzewczej i gotować kluski przez około 5 minut bez przykrycia.

Ugotowane kluski wyjąć z garnka i w sposób opisany w etapach 4 i 5 zużyć drugą połowę ciasta.

Kluski można podawać z cukrem, cynamonem, jogurtem lub owocami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..