Kokosanki

  • on 30 kwietnia 2021

Kokosanki

Składniki

150 g masła

3 białka

szczypta soli

80 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

200 g wiórków kokosowych

Kokosanki

Przygotowanie

1. Zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku 150 g masła.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy stopniowo 80 g cukru. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy.
3. Do rozpuszczonego masła dosypujemy stopniowo 200 g wiórków kokosowych i mieszamy.
4. Następnie wiórki zmieszane z masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy.
5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy od piekarnika. Polecam piec przez około 7 minut z grzaniem góra-dół, a pozostały czas z termoobiegiem.
Kokosanki studzimy na kratce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..