Kołaczyki drożdżowe z borówkami

  • on 30 kwietnia 2021

Kołaczyki drożdżowe z borówkami

Składniki

mąka 3 szklanki

Masło 12 dag

śmietana 18 % 1 szklanka

Mleko 3 łyzki

żółtko jaja kurzego ugotowane 5 szt

Jajo kurze 1 szt

Drożdże 3 dag

Rum 2 łyżki

Cukier 5 łyżek

Sól 1 szczypta

Borówki 1 szklanka

Płatki migdałowe 3 łyzki

papier do pieczenia

Cukier puder 2 łyżki

Kołaczyki drożdżowe z borówkami

Przygotowanie

Wykonanie:
Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem. Dodać roztopione i ostudzone masło, przetarte żółtka i rum. Drożdże rozrobić w ciepły mleku i śmietanie. Następnie połączyć z masą z żółtek i mąką.

Wyrobić bardzo dokładnie , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść.

Po czym z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym zrobić dołek. Wypełnić borówkami, posypać cukrem pudrem i posmarować brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Na końcu posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut na złoto.

Polecane przepisy: kołaczyki z serem slaskie

Polecane przepisy: slaskie kolaczyki drozdzowe

Polecane przepisy: kołaczyki z budyniem

Polecane przepisy: kołaczyki śląskie na wesele

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..