Kompot z suszu

  • on 30 kwietnia 2021

Kompot z suszu

Składniki

* Suszone jabłka * Suszona żurawina

* Suszone śliwki * Goździki około 5 na 4 litry wody

Kompot z suszu

Przygotowanie

Ilość suszonych owoców jest dowolna ale nie zbyt mała by zachować esensję smaku .
Na 4 litry wody dałam owoców tyle co na załączonym zdjęciu
Warto pamiętać , że lepiej aby kompot wyszedł mocny niż słabszy . Do mocnego smakowo kompotu zawsze możemy dodać wody .
Wszystkie składniki ( oprócz goździków , je dodajemy dosłownie 3 minuty przed zdjęciem kompotu z ognia ) wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania , trzymamy na małym ogniu około 15 minut . Odstawiamy do przestygnięcia.
* Jeżeli ktoś potrzebuje kompot dosłodzić – co mi się nigdy nie zdarzyło proponuję użyć miodu . Wzbogaci walory zdrowotne kompotu . Pamiętać należy jednak , że miód dodajemy do letniego kompotu . Kompotu wody czy innych potraw czy napoi . Miód dodawany do gorących rzeczy traci swoje właściwości zdrowotne .
* Doskonałym pomysłem jest do pozostałych owoców w garnku , dolać gorącej wody . Owoce zawsze oddają nam jeszcze smak .
* Po za Świętami można dodać 2 garście owoców zamrożonych w sezonie .
Polecam
Małgośka w Kuchni .

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..