Korzenne śliwki w occie

  • on 30 kwietnia 2021

Korzenne śliwki w occie

Składniki

5 kg śliwek węgierek – śliwki powinny być twarde, niezbyt dojrzałe

2,5 kg cukru

250 ml octu 10%

ok. 250 ml wody

4 goździki

1-2 laski cynamonu, najlepiej cejlońskiego

Korzenne śliwki w occie

Przygotowanie

Do dużego naczynia, najlepiej garnka, włóż umyte i osuszone śliwki.

Do drugiego garnka wlej ocet 10%, wsyp cukier, dodaj goździki, laskę cynamonu i wlej niewielką ilość wody (najpierw użyłam około pół szklanki, ale potem zwiększyłam ilość do szklanki).

Gotuj ocet i cukier oraz nieco wody na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Gorącym syropem zalej śliwki i odstaw na około 12 godzin.

Po tym czasie zlej syrop, zagotuj go i gorącym znowu zalej śliwki.

Odstaw na 12 godzin i powtórz wszystko jeszcze trzeci raz.

Po kolejnych 12 godzinach znowu odcedź śliwki, zagotuj ponownie syrop. Do gorącego włóż owoce, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj razem 5 minut.

Węgierki przełóż do wyparzonych słoików razem z syropem, zakręcaj i pozostaw do ostygnięcia dnem do góry. Można je teraz schować do spiżarni.

A jak przygotować śliwki marynowane w occie jabłkowym? Po informacje zapraszam na bloga.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..