Kotlet łopatkowy z musztardą

  • on 30 kwietnia 2021

Kotlet łopatkowy z musztardą

Składniki

1 kg łopatki chudej,

5 jajek,

20 łyżek bułki tartej,

1 łyżka płaska musztardy (w zależności ile kawałków mięsa),

olej lub smalec do smażenia,

sól i pieprz (według siebie).

Kotlet łopatkowy z musztardą

Przygotowanie

Mięso z łopatki pokroić dowolnej grubości plastry. Następnie każdy plaster ubić tłuczkiem do kotletów schabowych, posolić z każdej strony i posypać pieprzem.

Jak już mięso jest ubite przygotować jajka, roztrzepać je widelcem z dodatkiem przyprawy z solą oraz przygotować bułkę tartą. Gdy już to przygotowane każdy kotlet osobno nasmarować musztardą ( ja dałam kremową ).

Gdy mamy już posmarowane musztardą kotlety, na patelni rozpuścić smalec lub rozgrzać olej. Każdy kotlet zanurzyć z obu stron w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor.

Ja zmieniam olej po każdym smażeniu olej i rozgrzewam go na nowo. Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek kiszony.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..