Kremówka kawowa

  • on 30 kwietnia 2021

Kremówka kawowa

Składniki

mleko 3,2% 650 ml

Ciasto francuskie 380 g

masło 200 g

Cukier 200 g

Cukier puder 200 g

Mąka ziemniaczana 40 g

mąka pszenna Typ 500 40 g

kawa rozpuszczalna kremowa 40 g

śmietanfix 15 g

żółtka 3 szt.

Kremówka kawowa

Przygotowanie

Ciasto francuskie dzielimy na pół. Pieczemy pojedynczo obydwa płaty ciasta przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier, masło i kawę rozpuszczalną. Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i śmietanfix. Miksujemy. Na pierwszy płat ciasta układamy krem kawowy. Następnie bitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Zapraszam do mojego bloga !

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..