Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

  • on 30 kwietnia 2021

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Składniki

Farsz:

kiszona kapusta 2 słoiki 900 ml

pieczarki 1 kg

liście laurowe 4 szt.

ziele angielskie 6 szt.

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżka

vegeta bez konserwantów 1 łyżka

sól pół łyżeczki

Placki 20 sztuk

mąka pszenna 4,5 szklanki (szklanka 200 ml)

mleko 3 szklanki

przegotowana ciepła woda 3 szklanki

olej 6 łyżek

sól pół łyżeczki

kurze jajka 6 szt.

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Przygotowanie

Przygotowanie placków:
Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.

Przygotowanie krokietów:
Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 20 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą, nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Gotujemy 2 godziny. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy przez sitko Fi-12 mm. Dodajemy pieprz, vegete, majeranek, sól i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy w rulony i podsmażamy.

Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..