lekka zupa biało-zielona

  • on 30 kwietnia 2021

lekka zupa biało-zielona

Składniki

Seler zwyczajny – 1 szt

Seler naciowy – 3-4 gałązki, tj ok. 1/2 szt.

Koper włoski – 1 szt

Kalarepa – 1 szt

Brokuł – kilka (8) różyczek

zioła prowansalskie – szczypta

lekka zupa biało-zielona

Przygotowanie

Myję i obieram warzywa: bulwę selera ze skóry, gałązki naciowego selera z włókien, koper oczyszczam i rozdzielam na pojedyncze kawałki, pozbywam się całości głąba i łodyg brokuła – wybieram same różyczki.

Kalarepę i selera trę na tarce o grubych oczkach.
Koper szatkuję na cienkie nitki.
Seler naciowy tnę na półcentymetrowe “półksiężyce”.
Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Brokuła rozdzielam na drobne różyczki i gotuję z resztą warzyw przez ostatnie 10 minut.
W tym czasie dodaję zioła. Sól? nie używam:)
Czasem (podczas postu zdecydowanie nie) dla lepszego przyswajania warzyw już na talerzu wlewam kilka kropel oleju lnianego lub oliwy z oliwek.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..