Makowe pierożki

  • on 30 kwietnia 2021

Makowe pierożki

Składniki

Składniki na ciasto:

4 szk. mąki pszennej

25 dag margaryny

3 żółtka

1 kwaśna śmietana 18 %

Szczypta soli

5 dag drożdży

2 łyżki cukru

Składniki na farsz:

5 dag masła

250 dag maku

2 łyżki miodu

Jajko

100g rodzynek

Olejek migdałowy

Dodatkowo:

Białko do posmarowania

Cukier do posypki

Makowe pierożki

Przygotowanie

1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach.
2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

4. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy miód, olejek oraz rodzynki, chwilę gotujemy i łączymy z zmielonym makiem. Wbijamy żółtko a białko ubijamy mikserem, po czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy.

5. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka.
6. Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.

7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem.
9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

10. Deser do kawy gotowy.
11. Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..