Marynowana papryka bez skórki

  • on 30 kwietnia 2021

Marynowana papryka bez skórki

Składniki

Papryka czerwona u mnie 2 kg

Gorczyca 1 łyżka

Cebula , czosnek 5 ząbków

Ziele angielskie 10 szt

Liść laurowy 10 szt

Chili opcjonalnie lub czarny pieprz 10 ziarenek

zalewa z octem spirytusowym 1 l wody plus 0,25 l octu

u mnie z octem białym winnym 1l wody plus 330 l octu winnego

Cukier 1 łyżka

Sól 1- 2 łyżeczki

Marynowana papryka bez skórki

Przygotowanie

Papryki upiekłam w piekarniku do sczernienia skórki, około 200C.
Przełożyłam je do woreczka foliowego żeby się zaparowały.
Ostudzone obrałam ze skórki.

Ułożyłam je dosyć luźno w słoikach.

Ilość zalewy oblicza się na podstawie sumy objętości słoików podzielonej na dwa.
Zagotowałam wodę z dodatkami. Miałam małe cebulki, czosnki pokroiłam na plasterki. Podgotowałam 5 minut. Wyłączyłam ogień i dodałam ocet. Zalałam słoiki i dodatki rozłożyłam równomiernie do papryk. Słoiki zakręciłam.

Wstawiłam je na ściereczce do garnka. Wody nalałam do wysokości zawartości.
Pasteryzowałam 20 minut od zagotowania się wody.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..