Maślane bułeczki

  • on 30 kwietnia 2021

Maślane bułeczki

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna 3 szklanki

cukier drobny 2 łyżki

sól 1 1/2 łyżeczki

drożdże świeże 15 g

mleko 3/4 szklanki

masło 100 g

jajka 1 szt

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko `1-2 łyżki

Maślane bułeczki

Przygotowanie

Mleko z masłem podgrzewać, stale mieszając, by masło się rozpuściło. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać jaja, sól, resztę mleka i mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto podzielić na ok. 10 równych części. Uformować podłużne bułeczki, przenieść na blachę i odczekać 15 min. Potem ukośnie naciąć i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok.20 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: ewa wachowicz bułeczki maslane odcinek 158

Polecane przepisy: pyszne bułeczki maślane bez drożdży

Polecane przepisy: bułeczki maślane ewy wachowicz

Polecane przepisy: bułeczki maślane z biedronki

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..