Maślane ślimaczki

  • on 30 kwietnia 2021

Maślane ślimaczki

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 650 225 g

drożdże świeże 25 g

mleko 2 % 75 ml

jajo 1 szt

oliwa orzechowa 30 ml

cukier puder 50 g

sól 1/3 łyżeczki

Na wierzch :

masło 30 g

Maślane ślimaczki

Przygotowanie

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Jajko zmiksować z oliwą. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem, wymieszać i poczekać ok. 5-10 min. Potem dodać jajo z oliwą i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć folią aluminiową i postawić w nasłonecznionym miejscu na ok. 60 min.

Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 9 szt). Każdą cześć zrolować i zwinąć tworząc ślimaczka. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min.

Przed wsadzeniem do piekarnika obficie posmarować stopionym masłem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 10-15 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: bułeczki maślane

Polecane przepisy: ciasto maślane ewa wachowicz

Polecane przepisy: bułki maślane thermomix

Polecane przepisy: drożdżowe ślimaczki

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..