niezdecydowana zupa – pomidorowa czy brokułowa?

  • on 30 kwietnia 2021

niezdecydowana zupa – pomidorowa czy brokułowa?

Składniki

Włoszczyzna – 1 pęczek (marchew, pietruszka, por, seler)

Brokuł – 1 szt

ziemniak – 1 duża sztuka (do części brokułowej)

Przecier pomidorowy (passata) – 1 butelka 600ml

zioła włoskie – 1/4 łyżeczki (do części pomidorowej

Pieprz cayenne – szczypta

śmietanka do dekoracji (opcjonalnie, w poście bez śmietany)

niezdecydowana zupa – pomidorowa czy brokułowa?

Przygotowanie

W dużym garnku gotuję umytą, obraną i pokrojoną na drobne kawałki włoszczyznę – 15 minut.
Doprawiam pieprzem – bardzo delikatnie i rozdzielam zawartość garnka na 2 równe części do mniejszych garnków.

Część brokułowa
Dorzucam do garnka bardzo drobno pokrojonego, wcześniej umytego i obranego ziemniaka oraz dokładnie oczyszczone same różyczki brokuła.
Gotuję 10 minut.
Miksuję.

Część pomidorowa
Zawartość drugiego garnka gotuję również 10 minut po dodaniu przecieru i ziół.

Do miseczki wlewam najpierw wagowo lżejszą zupę czyli pomidorową, a potem po ściankach wlewam zupę cięższą, gęściejszą, czyli brokułową (ziemniak powoduje lepką konsystencję, zwartą, która przesuwa lżejszą część.
Dekoruję wylewając okrąg śmietanki i rozciągając go gdzie niegdzie wykałaczką. Danie nabrało wykwintności 🙂 a w dodatku wszyscy byli zadowoleni bawiąc się połączeniem lub rozdzielaniem smaków na talerzu:)

Polecane przepisy: niezdecydowana zupa – pomidorowa czy brokułowa?

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..