owsianka w ciastkach :)

  • on 30 kwietnia 2021

owsianka w ciastkach 🙂

Składniki

Płatki owsiane (bezglutenowe) – 12 łyżek (1 na ciastko)

Otręby (żytnie, orkiszowe lub bezglutenowe) – 1 łyżka

Orzechy włoskie – 4 łyżki

Żurawina suszona (liofilizowana) – 3 łyżki

Sezam – 3 łyżki

syrop klonowy lub miód gryczany – 2 łyżki (lub 1 łyżka cukru trzcinowego)

tłuszcz kokosowy (lub miękkie masło) – 2 łyżki

Jajko – 1 szt

owsianka w ciastkach 🙂

Przygotowanie

2 minuty – przygotowanie masy
wszystkie suche składniki dokładnie mieszam
dodaję miękki tłuszcz i rozprowadzam go łyżką – natłuszczam owsiana masę
dodaję jajko, mieszam i zagniatam ciasteczkową masę – wystarczają 2-3 ruchy ręką
1 minuta ułożenie na blaszce
wyjmując blaszkę, włączam piekarnik na 175 stopni, grzanie góra-dół
zwilżam dłonie w wodzie, aby masa nie kleił się do rąk i formuję niewielkie kulki – układam je na blaszce wyłożonej papierem:
kulka plask na blaszkę i rozgniatam dłonią na placek

piekę 10 minut 🙂 w już rozgrzanym piekarniku (j.w. 175 stopni góra-dół)
wyjmuję ostrożnie, bo owsianka w ciastkach jest krucha 🙂
1 – 3 minutki studzę na kratce

zanim wystygną, pałaszuję z mlekiem migdałowym 🙂
wrzucam 3-4 szt do pudełeczka na śniadanie do pracy – akurat taka porcję do mojej nieustającej diety 1000-1200 kcal:)
mleko migdałowe, polecam domowe, a jak je zrobić, opisuje tutaj (aby sprawdzić, skopiuj link i wklej do przeglądarki)
https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..