Pasztet jajeczny z pieczarkami

  • on 30 kwietnia 2021

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Składniki

10 jajek ugotowanych jajek

2 surowe jajka

500 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach

1 pęczek szczypiorku, posiekanego

1 pęczek pietruszki, posiekanej

2 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany 18%

1 średniej wielkości cebula

1/2 łyżeczki suszonej bazyli

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1/2 szklanki bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

masło i bułka tarta do przygotowania formy

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę.
W dużej misce mieszamy dokładnie ugotowane jajka, pieczarki z cebulką, posiekane zioła, surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę oraz przyprawy.
Podłużną formę o długości 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C. Studzimy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..