Pasztet sojowy

  • on 30 kwietnia 2021

Pasztet sojowy

Składniki

soja (sucha) 160g

pieczarki (średnie) 6szt

marchewka (duża) 1szt

cebula (duża) 1szt

papryka świeża 50g

czosnek 3 duże ząbki

jajka 3 szt

natka pietruszki 1pęczek

bułka tarta 2 czubate łyżki

tłuszcz do smażenia

gałka muszkatałowa, ostra papryka, sól, pieprz

Pasztet sojowy

Przygotowanie

Soję zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na noc (około 12 godzin). Gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła ( ja dolewam dodatkowo trochę świeżej wody). Ugotować al dente.

Pieczarki oraz marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek posiekać .
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki posiekać.

Warzywa należy przesmażyć na patelni zaczynając od cebuli, gdy już będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki, po chwili dodajemy marchew, czosnek oraz połowę natki pietruszki. Smażymy, aż odparuje woda, następnie studzimy warzywa.

Do ugotowanej i przestudzonej soi wbijamy jajka i blendujemy tak, aby było widać kawałki soi.
Do zblendowanej soi dodajemy przestudzone warzywa, papryke, pozostała część natki pietruszki, bułkę tartą oraz doprawiamy do smaku.

Blachę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do gotowej blachy przekładamy przygotowaną masę.
Piekarnik nagrzewamy na 185 stopni i pieczemy ok. 40 – 50 minut.
(najlepiej sprawdzić czy pasztet jest już gotowy wykałaczką)

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..