Pasztet z wątróbek

  • on 30 kwietnia 2021

Pasztet z wątróbek

Składniki

ok. 1/2 kg wątróbek indyczych

1 pojedyńcza pierś z kurczaka

5 średnich marchewek

1 spora pietruszka

spory kawałek selera

1/2 kg pieczarek

sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek, oregano

Pasztet z wątróbek

Przygotowanie

Na patelnię wlewam wodę z odrobiną oleju, duszę pod przykryciem pierś z kurczaka do miękkości. Odkładam do ostygnięcia. Tak samo postępuję z oczyszczoną wcześniej z błonek indyczą wątróbką. Odkładam do ostygnięcia.
Obieram warzywa, myję a następnie gotuję na parze warzywa do miękkości.
Odstawiam do ostygnięcia.

W robocie kuchennym rozdrabniam najpierw wątróbkę i pierś z kurczaka, przekładam do miseczki. Następnie wszystkie warzywa przekładam do misy robota kuchennego, rozdrabniam. Gdy mam rozdrobnione na drobniusieńko warzywa, dodaję rozdrobnione wątróbki z mięsem.
Dodaję sól, pierz czarny, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i oregano.
Ponownie włączam robota.

Doprawiony i wymieszany pasztet przekładam do małych (używam takich po koncentracie pomidorowym) umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuję ok. 10 – 15 minut.
Pasztet przechowuję w lodówce i w każdej chwili kiedy skończy się jeden słoiczek, wyciągam drugi. Z podanej porcji wychodzi ok. 6 – 8 takich małych słoiczków. Życzę smacznego.

Polecane przepisy: pasztet z wątróbek kurzych wg kurta schellera

Polecane przepisy: pasztet z szynkowara

Polecane przepisy: jak nazywa sie pasztet z watrobki krolika

Polecane przepisy: pasztet z wątróbek indyczych

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..