Pełnoziarniste supełki z siemieniem lnianym

  • on 30 kwietnia 2021

Pełnoziarniste supełki z siemieniem lnianym

Składniki

mąka pszenna typ 650 250 g

mąka pełnoziarnista orkiszowa 150 g

mąka żytnia typ 2000 60 g

otręby żytnie 3 łyżki

woda letnia 350 ml

drożdże świeże 15 g

sól 1 1/2 łyżeczki

oliwa z oliwek 2 łyżki

siemię lniane 2 łyżki

mleko 1 łyżka

Pełnoziarniste supełki z siemieniem lnianym

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski i zlać wodą, pozostawić na kilka minut. W misce wymieszać ze sobą wszystkie 3 mąki i sól. Do rozpuszczonych drożdży wsypać mąki i wymieszać. Następnie dodać oliwę i siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po upływie 75 min. ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Z każdej zrobić wałek i “zawiązać supełek”. Przełożyć na blachę i pozostawić na kwadrans do napuszenia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: siemie lniane potrawy

Polecane przepisy: naleśniki z siemienia lnianego

Polecane przepisy: Pełnoziarniste supełki z siemieniem lnianym

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..