Pieczarkowiec na maślance

  • on 30 kwietnia 2021

Pieczarkowiec na maślance

Składniki

*Wywar:

1,25 l wody

1 łyżka kucharka

1 kostka grzybowa

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

20 g masła

*Warzywa:

0,5 kg pieczarek

2 cebulki szalotki

2 cebulki dymki

3 średnie ziemniaki

1 marchewka

40 g masła

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

*Do zagęstnienia zupy:

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

0,5 l maślanki naturalnej

*Końcowe przyprawienie:

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Pieczarkowiec na maślance

Przygotowanie

Do garnka przelać wodę, dodać kostkę grzybową, przyprawy i masło. Wszystko zagotować, aż woda zacznie wrzeć.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę 1×1 , przełożyć do gotującego się wywaru i gotować przez ok.12 minut.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach i przełożyć do wywaru jak ziemniaki się ugotują. Gotować przez ok.5 minut, aż trochę zmięknie.

Cebulki drobno pokroić. Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni roztopić masło i zeszklić posiekane cebulki szalotki. Jak cebulki się zeszklą, wrzucić pieczarki i smażyć je przez 5-8 minut na dużym ogniu aż zmiękną. Do usmażonych pieczarek na koniec wrzucić dymkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać.

Usmażone pieczarki przełożyć do garnka i dalej gotować przez chwilę.

Do miski przelać maślankę, wbić jajko i dodać mąkę. Całość wymieszać, aż do pozbycia się grudek. Do rozrobionej maślanki wlać kilkanaście łyżek zupy, by wyrównały się temperatury w obu naczyniach.

Gdy maślanka ma taką samą temperaturę jak wywar, przelać ją do zupy i mieszać. Gotować przez chwilę, aż zupa się zagęści. Przyprawić magą, solą, pieprzem i dodać pietruszkę. Zupę przemieszać jeszcze raz.

Pieczarkowiec jest gotowy.
Smacznego:)!!!!!!!

Polecane przepisy: Pieczarkowiec na maślance

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..