Pieczarkowo-selerowe pulpety w sosie pomidorowym

  • on 30 kwietnia 2021

Pieczarkowo-selerowe pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

0.5 kg mięsa mielonego

200 g pieczarek

Ćwiartka selera

Cebula

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Pieprz ziołowy

400 ml przecieru pomidorowego (domowego) lub pomidorów w puszce

200 ml bulionu

Kilka ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

Jajko

Odrobina bułki tartej

Opcjonalnie odrobina mąki do zagęszczenia sosu

Pieczarkowo-selerowe pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i seler starte na tarce. Dusimy wszystko do miękkości. Gdy przestygnie, dodajemy wszystko do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy odrobinę tartej bułki, przeciśnięty czosnek. Doprawiamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mocząc dłonie w wodzie, formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy na patelni.

Pulpety zalewamy bulionem i przecierem pomidorowym. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy chwilę. Doprawiamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki rozdrobnionej z wodą. Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, by uzyskać idealną konsystencję i by wszystkie smaki się połączyły. Podajemy z prażoną kaszą gryczaną. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..